Om växthus

Växthus är byggda av genomskinliga material som plast eller glas som fungerar som ett artificiellt klimat. Detta genom att det hindrar värme från att försvinna samtidigt som de släpper in solljus. På så sätt kan växter odlas som annars endast hade kunnat växa i ett varmare klimat. Från början användes svenska växthus främst till att odla citrusfrukter som exempelvis apelsiner, därför kallas växthus ibland för orangerier. Växthus har också gett namn åt miljöfenomenet växthuseffekten eftersom de följer samma princip av att stänga in värme samtidigt som solljus släpps in.

greenhouse-395492_960_720Det finns en mindre variant av växthus som kallas för drivbänk. Den består av en ram av brädor med tillhörande fönsterglas och fungerar på samma sätt som ett växthus fast i mindre skala. Det är ett bra alternativ om man endast vill odla enstaka plantor av tropisk art. De kan också vara bra om man vill testa hur det är att driva växthus.

Växthus av den typ som finns idag har funnits ända sedan 1500-talet och konstruerades i Italien. De spred sig sedan till England och Nederländerna och därefter till resten av Europa. Eftersom upptäcktresandet var på framfart i världen hade man upptäckt nya växter som man ville ha möjlighet att odla hemma.

Att skaffa ett växthus idag är både lätt och svårt. De är numera enkla att sätta ihop och kan dessutom levereras hela. Det är enkelt att odla i växthus och man kan ha hjälpsamma verktyg till sin hjälp som exempelvis automatiska vattnare. På minussidan ligger att det kan vara jobbigt och arbetsamt att sköta om jorden i växthuset och det kan vara svårt att veta hur stort växthus man behöver. Det fylls snabbt av växter och har man skaffat ett för litet är det svårt att byta i efterhand. Vill man ha lite roligare och mer tropiska växter är dock växthus en perfekt lösning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *