Odla solros

Är man nyfiken och sugen på att odla blommor är solros det perfekta valet, det är en klassisk blomma som är mycket symbolisk för sommaren. Blomman är mycket lättodlad och är både stor och vacker. Den kan med fördel förgros inomhus men det är verkligen inget måste, solrosen går att så direkt i trädgården om man inte orkar vänta eller inte har möjlighet att så inomhus.

sunflower-1522887_960_720Solrosen kan sås på de flesta ställen som för många andra plantor är “omöjliga”. Det är dock bra att se till att rensa ogräs kring den och se till så den har ordentligt med vatten för bästa möjliga resultat.

En solros kan bli mycket hög och ger ifrån sig frön som är mycket nyttiga att äta och goda att ha i salladen. Förutom den klassiska gula solrosen finns de även som röda och vaniljgula. Vill man inte ha en för stor solros så finns det minivarianter man kan så på exempelvis balkongen. Solrosen har en förmåga att sprida sig och ett enda frö kan ge ett flertal plantor. Är man rädd för att få många solrosor bör man kanske istället fundera på att plantera någon annan växt.

En fördel med solrosen är att den lockar till sig humlor och bin som äter pollen och dricker nektar, därför är det en stor fördel att ha den i trädgården då även dina andra växter kan dra fördel av detta. Dessutom är den bra för jorden och håller skadedjur på avstånd. De ska dock inte planteras tillsammans med potatis då de hämmar varandras tillväxt.

Solrosor ska sås på en centimeters djup och täckas med jord i slutet av maj. Det tar cirka två och en halv månad innan de blommar. Om man vill skörda fröna ska man vänta tills frövitan hårdnat. Därefter bör de torkas ett par veckor innan de kan ätas eller planteras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *