Grönsaksodling för nybörjaren

Grönsaker som är lättodlade

bush-tomatoes-876963_960_720

Att odla grönsaker är en konst för sig. Vissa kräver väldigt mycket kunskap för att det ska gå bra medans andra knappt kräver någon alls. Om man är nybörjare på det här med grönsaksodling kan det vara bra att börja med något av de lättare alternativen. Det är alltid bra att göra det lätt för sig i början så att man inte tappar modet. Att de är lätta att odla innebär att grönsakerna tål mycket, ger rik skörd och kräver relativt lite omsorg för att överleva, det enda man behöver är jord att så i, vatten och de rätta trädgårdsverktygen. Här kommer ett par exempel på lättodlade grönsaker:

  • Grönkål – Grönkål kan stå utomhus under vintern så länge de skyddas mot vilda djur. Grönsaken är rik på vitaminer och går att använda till en mängd olika maträtter. Efter att de har såtts i April ska de planteras i juni utomhus. Vattna ordentligt under försommaren och se till att skydda dem mot skadedjur genom att använda fiberduk.
  • Rödbetor – Rödbetor är mycket nyttigt och angrips väldigt sällan av skadedjur. Så dem med ca 6 cm mellanrum och skörda 13 veckor efter dem har såtts. De ger både vinterskörd och sommarskörd och kan sås både på våren och i början av sommaren.
  • Plocksallad – Ett bekvämt sätt att få egen sallad är att odla den själv. Den sås på våren och kan skördas hela sommaren om man plockar blad för blad. Plocksallad kan vara bra att skydda med nät då djur och insekter gärna äter dem.
  • Majrova – Majrova är en rotfrukt som är lätt att odla. Det finns många olika möjligheter att tillaga dem. Majrovor ska sås på våren och skördas efter 7-8 veckor. De ska planteras med ca 1 dm avstånd.
  • Mangold – Mangold är storvuxen bladgrönsak som påminner om spenat, den är dock mer lättodlad och kan precis som plocksallad skördas under hela sommaren. Man kan äta bladen som de är och koka stjälkarna. De ska planteras med ca 35 cm mellanrum och skördas efter ungefär 6 veckor.
  • Morötter – Morötter brukar vara mångas favorit när det kommer till första grönsak att odla. De är lättskötta och finns som både tidiga och sena sorter att välja mellan. Tänk dock på att morötter inte ska sås för tätt intill varandra, har du råkat göra det ändå så är det ingen fara, de kommer bara att bli lite mindre än förväntat. Morötter går även alldeles utmärkt att frysa in under vintern. Perfekt för den som vill ha ett eget förråd av egenodlade grönsaker under vinterhalvåret.
  • Purjolök – Att odla purjolök är nästan lekande lätt. Man kan så lökarna inomhus och bör börja tidigt under året för att de ska bli stora och granna till sommaren.
  • Persilja – Persilja är lätt att så på en liten plätt i trädgården. Dock så växer de väldigt långsamt så det är viktigt att man planerar i god tid när man ska plantera persilja. När de väl är klara så passar de perfekt att ha i sallader eller som tillbehör till annan mat, varför inte i marinaden till köttet som ska läggas på grillen?
  • Gul lök – Gul lök är en av de absolut enklaste grödorna att börja med om man inte är vad vid att ha en egen odling. Köp sättlökarna och plantera under Maj månad. De ska sättas med cirka 10 cm i avstånd. När de sedan är klara kan du förhoppningsvis njuta av massvis med lök som tillbehör till alla fräscha maträtter som ska lagas under sommarhalvåret.

Det viktigaste att tänka på när man ska odla grönsaker för första gången är att vara väl förberedd. Många gör misstaget att de kommer på för sent att de vill odla något till sommaren och så sätter de inte sina frön förens sommaren redan har börjat. Det finns några grödor som fungerar ändå, men de flesta kräver lite tid och planering. Helst ska man fixa till i landet och förbereda redan under tidig vår. När det sedan är dags så bör man så sina frön under våren och sedan ha koll så att de får tillräckligt med vatten och förhoppningsvis sol. Då kommer man sedan under sommaren att kunna skörda och njuta av det man planterat.

Lycka till med grönsaksodlingen i vår!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *