Om trädgård och odling

Trädgårdsarbete genom åren

Människan har länge behärskat tekniken att manipulera naturen och odlat grönsaker och blommor, ja i tusentals år. Det har varit livsviktigt för människans utveckling att på så sätt säkerställa föda. Men det har också varit något som gjort hem och städer vackrare med sina trädgårdar och blommor. En trädgård kan utformas på tusentals olika sätt och det finns i stort sett hur många vackra växter som helst världen över. Trädgårdsarbete verkar i alla tider ha fascinerat och roat människor, och det kanske inte är så konstigt. Att odla i trädgårdar är heller inte bara till för ögat, det är även ett sätt att få i sig nyttiga grödor som man själv har full koll på hur de har blivit odlade.

Förr i tiden så associerade många bönder med fattigdom, men inte idag. Idag anses det ofta vara en lyx att kunna ha sin egen trädgård och sina egna odlingar. Det är få förunnat när det kommer till både plats och tid att kunna utföra dessa trädgårdssysslor. Som tur är så finns det idag väldigt många smidiga alternativ till detta. Man kan enkelt köpa hem ett färdigt växthus som snabbt och enkelt går att montera upp på tomten. Beroende på hur stor tomt man har så erbjuds det växthus i ett flertal storlekar som är smart planerade. För den som saknar tomt eller uteplats helt och hållet finns det även små mysiga växthus som passar perfekt att ha i köket inomhus Oftast så odlar man mindre grödor och kryddor i dessa vilket är perfekt att ha tillgång till under tiden som man står och lagar mat.
Vill man inte ha sina växter och grödor i hemmet så finns det massvis av andra alternativ så som kolonilotter. Hit kan den växtintresserade bege sig under sin fritid och ha ett eget litet harem av blomster och grönska. Du väljer självklart själv vad du vill plantera vid din kolonilott. De flesta kommer dessutom med en liten tillhörande stuga dit du kan övernatt eller ta emot besök av vänner som också vill njuta av all grönska runt omkring.

Trädgårdsarbete i nya medier

Man skulle kunna tro att intresset skulle avta med tiden, men så är knappast fallet. Det finns mängder med olika TV-program, spel, tidningar och så vidare som har som sitt huvudtema just trädgårdsarbete och intresset har bara ökat de senaste åren. Även i spelvärlden har man anammat temat och det förekommer mängder med slotmaskiner och andra spel där man kan spela på automater med trädgård som tema, ibland ska man exempelvis få tre äpplen i rad på en slotmaskin och ibland har hela slotspelets tema olika grönsaker, växter, blommor eller trädgårdsredskap. Det finns också väldigt populära spel och appar på Internet som handlar om att just odla en trädgård. Farmville är ett perfekt exempel på ett populärt spel som handlar om att odla grödor. I spelet så har man en egen farm och ska med hjälp av att odla grödor, mjölka kor och plocka ägg kunna tjäna pengar och utöka sin farm. Spelet blev extra populärt då det dessutom är ett socialt spel där man ofta behöver hjälp av sina vänner för att kunna ta sig vidare och få de riktigt bra tillbehören och annat.

Trädgårdsarbete är evigt populärt

Att trädgårdsarbete presenteras som tema i media och kulturen är ett tecken på ett stort intresse för just trädgårdsarbete, annars skulle det inte utövas. Kanske är det så populärt för att det är något allmängiltigt som alla har en relation till och kan referera till och som alla tycker om. Att kunna vara ute och påta i sen egen trädgård har också visat sig fungera som terapi för många. Man känner en sorts inre frid och harmoni av att gå runt i lugn och ro och se när sina grödor växer. En annan orsak till att ha en egen odling är så populärt nu för tiden är för att vi människor är mer medvetna än någonsin av vad vi äter. Genom att ha en egen odling så har man full koll på vad det är man stoppar i sig och vet att det inte är besprutat med olika sorters gifter. Att dessutom kunna bjuda hem bekanta på middag där man serverar egenodlad potatis, grönsaker och kryddor som tillbehör är ju grädden på moset under en fin middagsbjudning.

 

 

 

305/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *