Att skaffa gräsmatta

Det finns två sätt att skaffa gräsmatta. Antingen sår man själv eller så rullar man ut den i färdigodlade rullar direkt på marken. Gräsmattan bör anläggas under tidig höst eller på våren. På våren är det viktigt att man vattnar noga eftersom risken för torka är större. På hösten minskar behovet av vattning eftersom det är fuktigare i luften och svalare.

304826_ab77ab1cAtt så sin gräsmatta från frön är det billigaste alternativet. Det kräver dock mer tålamod än att rulla ut en färdig matta. Det viktigaste när man skaffar gräsmatta är förberedelsen; precis som när man bygger hus kan man inte bygga på en dålig grund.

Att så

Se till att allt ogräs är borta och bearbeta jorden med en jordfräs. Därefter ska jorden vila några veckor och man ska under tiden se till att det inte dyker upp nytt ogräs.

Sedan ska det gödslas och krattas jämnt. Ta bort stenar och rötter och andra hinder och vattna ordentligt så att jorden sätter sig. Så fröna en dag när det är vindstilla och luckra upp jorden innan fröna sås. En spridarvagn kan med fördel användas men det går också bra för hand. Därefter ska det vattnas ordentligt. Ett bra alternativ är att skaffa en vattenspridare med timer, särskilt om man planerar att resa bort. När gräset växt några centimeter ska det gödslas med gräsmattegödsel. Klipp det inte förrän det blivit ca 7 cm högt.

Att rulla

Gräsmattor på rulle ska rullas ut så fort som möjligt eftersom de är färskvaror. Grundarbetet görs på samma sätt som när man sår. Rulla sedan ut och lägg skarvarna tätt och pressa samman dem. Vattna rejält direkt när en yta är klar. Undvik att kliva på jorden innan mattan rullas ut för bästa resultat. Skär därefter till kanterna med kniv och undvik att gå på mattan under de första 2-3 veckorna. Vattna ordentligt och klipp vid 7 cm precis som vidd sådd gräsmatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *